Ronde van Nederland 1995

Statistieken - Rittenoverzicht

Na m'n geslaagde (eerste) korte fietsvakantie door de Belgische Ardennen in 1994 stond m'n beslissing vast: ik zou deze zomer de Ronde van Frankrijk rijden... Als laatste fysieke test reed ik van 24 tot en met 28 mei een Ronde van Nederland. Daarbij had ik opzettelijk 2 ritten van meer dan 200 km gepland.

Het was woensdagnamiddag en verlengd weekend... ik had net de vroegen gedaan op 't werk en startte m'n fietsvakantie om 14u50. Net zoals vorig jaar had ik m'n ritten op voorhand gepland en de nodige reservaties gemaakt in de Jeugdherbergen.

Omdat ik pas 's namiddags startte had ik geen te lange rit voorzien. Via Lokeren en Koewacht ging het eerst naar Perkpolder, waar toen nog het veerpont kon genomen worden voor de oversteek van de Westerschelde naar Kruiningen.
Met de ingebruikname van de Westerscheldetunnel (tussen Terneuzen en Ellewoudsdijk) is het veerpont intussen al enige tijd verdwenen.

Na de oversteek kon ik m'n weg verder zetten naar de JHB in Bergen op Zoom. Daar kon ik 's avonds de CL Finale tussen Ajax en Milaan volgen.

Van Bergen op Zoom ging het de volgende dag verder naar Steenbergen en zo naar het "Knooppunt Hellegatsplein" waar ik via de Haringvlietbrug het Hollands Diep overstak. Om verder te rijden naar Spijkernisse, Maassluis, Delft en Wassenaar moest ik nog een hele hoop brugjes over en veerponten gebruiken...

Kathedraal St. Bavo in Haarlem
JHB van Heemskerk: Slot Assumburg

Het weer was overtrokken en bewolkt met af en toe zonnige perioden, maar eens Haarlem voorbij was m'n dagbestemming niet ver meer verwijderd. Die avond zou ik immers in Heemskerk overnachten, waar de JHB gelegen is in het 13e eeuws kasteel Slot Assumburg. En dat is een zaak die me al dikwijls is opgevallen: veel Jeugdherbergen zijn gevestigd in "speciale" gebouwen of in een bijzondere omgeving.

In de JHB was tevens een Duitse schoolgroep aanwezig die 's avonds een fuif organiseerde en waarop ik meer dan welkom was...!

Op de Afsluitdijk
Op dag 3 stond de Afsluitdijk op het programma. Via Alkmaar en Wieringerwerf bereikte ik Den Oever. Daar begon de oversteek van de 30 km lange dijk, die het IJsselmeer aflsuit van de Waddenzee. Als fietser moet je daar wat geluk hebben met de wind, want als deze serieus tegenzit heb je het zitten voor 30 km... en er is niks om achter te schuilen...!

Eens over de Afsluitdijk zat ik in Friesland en werd het tijd om terug naar Belgi af te zakken. Via een hele hoop kleine dorpjes en vooral mooie fietspaden reed ik naar Meppel waar ik na 210 km toekwam in de JHB.

Zaterdag 24 mei was het intussen, een mooie zonnige en warme dag. Met een rit door Zwolle, Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen en Eindhoven kwam ik na 202 km aan in de JHB van Valkenswaard, enkele kms vr de Belgische grens. Tussen Arnhem en Nijmegen was het genieten van de zeer mooie lichtglooiende route tussen de bossen...

Laatste rit van de voorbereiding voor het grote werk in de zomer kwam eraan. Zo mooi en warm weer als het de laatste 2 dagen geweest was, zo vuil en bewolkt weer het vandaag was. Reeds van bij m'n vertrek in Valkenswaard had ik met tegenwind te maken (ruim 130 km in totaal vandaag). Om het nog gezelliger te maken kreeg ik vanaf Mechelen gedurende +/- 60 km ook nog eens regen op m'n dak...

Omdat ik toendertijd m'n weg nog niet overal goed kende was ik in Mechelen zelfs op n of andere manier op een stuk weg verzeild geraakt waar fietsers niet op mochten. Alsof die regen en het verkeerd rijden nog niet genoeg waren, reed ik bovendien nog eens lek...! Wat een dag...!

Uiteindelijk geraakte ik zonder verdere problemen thuis en kon ik terugkijken op een mooie mini-fietsvakantie. Deze geslaagde trip gaf me het volledige vertrouwen dat ik in de zomer m'n geplande reis doorheen Frankrijk zeker zou aankunnen.

Mooie fietsroutes in Zuid-Nederland
Terug thuis, na enkele uren regenweer...