Parijs 2009

Statistieken - Rittenoverzicht - Foto's

Donderdag 17 september 2009. Het is 22u35 wanneer ik thuiskom van het werk en Vrijbuiter (Luc) staat me - zoals afgesproken - op te wachten. Hij blijft deze nacht hier slapen omdat we de dag nadien redelijk vroeg vertrekken met de fiets. De dag nadien, vrijdag dus, komt Dendijk (Patrick) ons vervoegen tegen 05u15 's morgens en tegen 5u30 zijn we vertrokken, richting Parijs...

Brussel, Rotterdam, Milaan, Rome, Madrid,... deze Europese grootsteden doorkruiste ik reeds allemaal met de fiets. Onder andere Parijs, Amsterdam en Londen wil ik nog toevoegen aan m'n "lijstje". Met de goede weersvoorspellingen voor het weekend (en een dopdag op vrijdag) achtte ik het moment gekomen om eens een "aller-retour(tje)" naar Parijs te rijden. Kompanen van dienst waren dus Vrijbuiter en Dendijk die zo'n uitstapje ook wel zagen zitten...

Heenrit naar Parijs
De te volgen route (die ik zelf had uitgestippeld) was op m'n GPS gedownload zodat we dus niet hoefden te vrezen om "verloren" te rijden en gemakkelijk onze overnachtingsplaats zouden vinden. Er waren 2 overnachtingen gereserveerd in een JHB, net buiten het centrum, niet ver van de périphérique.

Via Westrem, St. Lievens Houtem en Zottegem ging het naar Brakel, Ellezelles en Leuze-en-Hainaut. Ter hoogte van Péruwelz (Bon Secours) werd de grens overgestoken en vervolgden we onze weg via Valenciennes naar St. Quentin, Noyon en Compiègne (gekend als startplaats van Parijs - Roubaix). Wie denk dat Parijs vanaf Compiègne niet ver meer is, heeft het wel degelijk mis... Ondanks de kasseiklassieker "Parijs - Roubaix" heet, is het naar de Franse hoofdstad nog dik 80 km rijden. Eens we naast het vliegveld van Charles de Gaulle rijden, dan pas is het niet ver meer. Toen waren we ook al een tijdje op de oude N17 aan het bollen, niet echt een fietsvriendelijke baan te noemen, maar veel andere keuzes waren er eigenlijk niet (heb misschien te weinig tijd in m'n voorbereiding gestoken...).

Met Patrick en Luc op café
Nu goed, al bij al geraakten we nog redelijk vlot aan de Porte de Pantin, net aan de buitenkant van de Périphérique ten N-O van het centrum van Parijs. Daar gingen we voor 2 nachten in de Jeugdherberg blijven slapen. De buurt was zeer druk maar niks toeristisch (denk niet dat ik daar één "echte" Fransman gezien heb...). Om 20u00 zijn we toegekomen en na een deugddoende douche en een pizza met wat wijn, zaten we daarna snel op een terrasje rechtover de JHB. Het was er een gezellige bedoening met de "zwartjes" uit Cameroen. Na elk 3 flessen "1664" (van 75 cl) werd het toch wel tijd om wat te rusten. Het was uiteindelijk 2u15 wanneer we onder de dekens lagen... en dat na een rit van 312 km...

"The Day After" zoals dat noemt, hadden enkelen van ons (ik niet zenne) wat last van koppijn... Tja, hoe zou dat toch komen...? Gelukkig hadden we die zaterdag ruim de tijd om te doen wat we wilden doen...: Parijs doorkruisen met de fiets.

Eerste halte was het kerkhof van Père Lachaise. Daarna reden we naar de Place de la République en bezochten we het Centre Pompidou. Op het Ile de la Cité werd de Notre Dame de Paris bezocht waarna we onze trip vervolgden langs het Hôtel de Ville, het Louvre, de Jardin des Tuileries en zo uitkwamen op de Place de la Concorde. Vanaf daar reden we verder naar de Champs Elysées en de Arc de Triomphe, waar we eens volledig rondfietsten. Volgende halte was de Pont de l'Alma vanwaar we een mooi zicht hadden op de indrukwekkende Eiffeltoren. Eveneens op mijn "to do" lijstje: het beruchte (vooral 's nachts dan) Bois de Boulogne, waar we doorreden op weg naar het Kasteel van Versailles.

Basilique du Sacré Coeur
Na Versailles te hebben gezien keerden we terug richting centrum, reden weer door het bos en het viel ons op dat er enorm veel fietsers aan het rijden waren rond de Hippodrôme de Longchamps... Blijkbaar is het een wekelijkse gewoonte dat de Parijse wielertoeristen daar hun rondjes komen draaien... Vooraleer terug te keren naar het centrum wou ik aan m'n fietsmakkers eerst nog het Esplanade de la Défense laten zien. Beiden waren erg onder de indruk van de overweldigende buildings en gebouwen die in het exacte verlengde liggen van de Place de la Concorde en de Arc de Triomphe. Echt de moeite waard om eens te bezoeken... Nadien ging het weer richting Arc de Triomphe en Eiffeltoren om langs de Jardin du Champ de Mars naar het Hôtel des Invalides te rijden, waar zich tevens het praalgraf van Napoleon Bonaparte bevindt. Intussen werd het ook stilletjes aan tijd om terug naar de JHB te trekken. Op de terugweg werd nog even haltgehouden aan de wereldberoemde Moulin Rouge en even verder is de Basilique du Sacré Coeur in de eveneens wereldberoemde wijk Montmartre een must bij een bezoek aan de lichtstad.

De plannen voor 's avonds waren zeer simpel: eten, snel eens met de metro naar de verlichte Arc de Triomphe, Champs Elysées en Eiffeltoren gaan kijken en tegen ten laatste 23u00 in bed... Na de douche werd eerst een kleine voorraad eten en drinken voor de rit op zondag ingeslagen, waarna we terug pizza gingen eten en dan de metro naar de Arc de Triomphe namen. Zoals verwacht was het de prachtig verlichte Eiffeltoren die een grootse indruk naliet, adembenemend mooi... Na een lange metrorit terug naar de JHB zouden we nog snel "een fleske" gaan drinken bij onze vrienden Cameroenezen... Eén fles werden er echter algauw twee, en ipv tegen 23u00 onder de dekens te kruipen, werd het 01u15... Tja... "het moet maar zo goed niet zijn" zeggen ze dan...

Een korte nacht werd het alleszins want om 04u15 ging de wekker af. Snel ons ontbijt op de kamer binnenspelen en tegen 05u15 zaten we alweer op de fiets huiswaarts. De terugrit verliep eigenlijk even vlot als de heenrit, alleen zat de wind nu tegen. Doordat ik op de GPS gewoon m'n thuisadres had ingegeven als bestemming was de route hier en daar wat verschillend met onze rit van vrijdag. Tegen 21u00 was ik thuis, tevreden over een zeer geslaagd, prachtig fietsweekend. Zeker en vast de moeite om volgend jaar misschien eens opnieuw te doen... wie weet...?