BAK-Challenges - 2021
28 maart tot en met 1 september

Foto's

De BAK-Challenge... een naam die ik zelf uitgevonden heb voor de nieuwe Challenges die in maart 2021 voor het eerst op www.MyBrevet.cc terug te vinden waren. Zoals in m'n voorwoord reeds gezegd is het de bedoeling om langs een bepaald aantal Belforten (B), Abdijen (A) en Kastelen (K) te fietsen terwijl je de rit opneemt op je GPS. Wanneer je deze rit nadien op Strava zet, wordt deze automatisch gesynchroniseerd naar de website van MyBrevet en krijg je enkele minuten later een mailtje met het overzicht van welke Belforten, Abdijen of Kastelen je tijdens die bepaalde rit bent gepasseerd. Heel leuk om te doen en heel verslavend wanneer je een lijstje wil "afwerken".

Situatie van de Challenges op 30/03/21

Die Challenges kwamen er eigenlijk vooral om fietsers een doel te geven en om te blijven fietsen tijdens de Corona-periodes waarin een grote beperking gold in de mogelijkheden om groepsritten te organiseren. Voor een Challenge kan je volledig zelf bepalen wanneer je gaat rijden, welke afstand je wil afleggen en welke monumenten je zal bezoeken... je hangt dus niet af van een organisatie die bepaalt wanneer je mag vertrekken en welk parcours je moet volgen.

Door mijn vele fietsritten en -vakanties uit het verleden waren er natuurlijk al heel wat BAK's die ik aangevinkt had zonder dat het een doel op zich was... ik moet dus niet vanaf 0 beginnen. Wanneer ik mijn volledige Strava-geschiedenis gesynchroniseerd heb met MyBrevet (om dat te doen betaal je € 10,00) blijkt dat ik reeds 42/57 Belforten (74%), 23/35 Abdijen (66%) en 383/909 Kastelen (42%) heb aangevinkt. Vanaf nu ga ik dus specifiek ritten uitstippelen om de overblijvende BAK's op te zoeken want ik wil op deze 3 onderdelen naar 100% gaan dit jaar.

Op 28/03 begin ik eraan en om mijn rit(ten) te bepalen moet ik gewoon op de kaarten van MyBrevet kijken waar de rode ballonetjes (= nog niet bezocht) zich bevinden. Dan is het soms wat puzzelen om een "logische" rit uit te stippelen waarbij zo veel mogelijk monumenten in dezelfde streek kunnen bezocht worden. Want zo wil ik te werk gaan... niet zomaar kris-kras van hier naar daar, maar er voor zorgen dat alle monumenten in bepaalde regio's allemaal samen in één rit worden aangevinkt! Zondag 28/03 wordt een rit van 208 km waarbij ik al meteen 27 Kastelen uit de buurt + regio Roeselare en Kortrijk bezoek.

Bij deze eerste rit is het ook meteen duidelijk dat er hier en daar nog wat verbeteringen kunnen aangebracht worden aan de gegevens op MyBrevet. Zo ga ik bvb op zoek naar het Kasteel van Surmont in Kortrijk, maar daar is niks meer van terug te vinden... enkel wat kantoorgebouwen en de E17 liggen op de plaats waar vroeger het Kasteel stond. Bij latere ritten blijkt ook dat er Kastelen niet op de lijst van MyBrevet staan. Maar met een simpel mailtje naar de verantwoordelijke van deze Challenges wordt alles snel gecorrigeerd, rechtgezet, aangevuld of aangepast...

Een ander "probleem" dat snel duidelijk wordt: om een monument aan te vinken wordt in de software van MyBrevet bepaalt dat je binnen een straal van 200 meter moet langsrijden met je GPS. Bij een hele hoop Kastelen is dat geen probleem (of ze zijn publiek toegankelijk, of het zijn ruïnes, of ze liggen op een klein domein), maar bij sommige Kastelen is dat niet mogelijk omdat die op een groot privé-domein liggen waarbij je dus niet binnen die straal van 200 meter geraakt. Hier en daar waag ik het soms wel om een stukje privé-domein te betreden en op deze manier dicht genoeg bij het Kasteel te komen, maar in veel gevallen is dat niet mogelijk omdat ik voor een gesloten poort sta of er bewegingssensoren aanwezig zijn... In dat geval stuur ik ook een mailtje naar de verantwoordelijke van MyBrevet (met de nodige uitleg en documentatie) en wordt de straal om dat bepaald Kasteel af te vinken vergroot.

Maar nu verder naar het overzicht van mijn Challenge: op maandag 29/03 wordt er gestaakt op het werk en ik wil meteen een vervolg breien in het afwerken van m'n Challenges... in een ritje van amper 136 km vink ik 2 Abdijen (regio Gent) en 14 Kastelen (Gent / Evergem / Lokeren / Dendermonde) af. Nadien volgen tot en met 29/05 nog 11 ritten tussen 103 en 271 km waarna de teller voor Belforten nog steeds op 42/57 (74%) staat, 29/36 (81%) voor de Abdijen en 589/914 (64%) voor de Kastelen.

Eind mei is er mooi weer voorspeld en daar wil ik volop van profiteren om alle resterende Abdijen (7 stuks) op te zoeken, zo ben ik van dát lijstje toch al vanaf... Alleen liggen die Abdijen niet in de buurt en zal ik in "vakantiemodus" toch drie dagen nodig hebben om ze aan te vinken: 2 in Henegouwen, 2 in Namen, 1 in Luik en 2 in Limburg.

Kasteel van Vorselaar

Voor deze mini-vakantie vertrek ik op zondag 30 mei en neem twee dagen verlof op maandag en dinsdag. Natuurlijk zoek ik ook wat Kastelen op die "in de buurt" van mijn uitgestippelde Abdijenroute liggen. Zo vertrek ik die dag zuidwaarts door de provincie Henegouwen en vink daarbij de Abdijen van Bonne Espérance (in Estinnes) en Scourmont (Chimay) af, met daarnaast ook nog 17 Kastelen. Bestemming vandaag na 231,6 km is Café / Restaurant / B&B "Panama Rio", gelegen aan de boorden van de Maas in Waulsort (provincie Namen).

Op maandag 31/05 vertrek ik om 08:00 uit Waulsort en vervolg mijn reisje doorheen de provincies Namen, Luik en Limburg waarbij ik 30 extra Kastelen aanvink, maar vooral ook de Abdijen van Chevetogne, Notre Dame du Vivier (Marche-les-Dames) en Val St. Lambert (Seraing bij Luik). Doordat ik hier en daar probeer om zo dicht mogelijk bij enkele Kastelen te geraken, en de weg er naartoe niet overal even gemakkelijk berijdbaar is, verlies ik heel wat tijd. Ook heb ik vandaag een kort familiebezoekje gepland met mijn neef Lieven die in Tongeren woont. Uiteindelijk is het 21:00 wanneer ik na 218,4 km in Borgloon in m'n B&B "Het Loonderhof" aankom. Omdat het al zo laat is ga ik eerst nog snel een pizza bestellen in een pizzeria op 50 meter van m'n logement om pas daarna in te checken.

Dag 3 van mijn mini-reis start om 9:00 en loopt door Limburg, Vlaams-Brabant, Brussel en Oost-Vlaanderen. Vandaag bezoek ik terug 18 Kastelen en de 2 resterende Abdijen: Mariënlof in Borgloon en Herkenrode in Hasselt. Die Abdijen zitten er alvast op... 36/36, hier moet ik in mijn volgende ritten al geen rekening meer mee houden. Ook de teller van de Kastelen is goed vooruit gegaan: van 589 naar 654/916 (71%). Enkel de stand van zaken voor de Belforten blijft gelijk aangezien mijn resterende Belforten allemaal in Frankrijk liggen en er toch nog bepaalde Corona-gerelateerde regels of beperkingen van kracht zijn om naar het buitenland te gaan. Deze 3 daagjes zijn goed voor dik 631 kms, 5.107 Hm en meer dan 30 uur fietsplezier...

Op donderdag 10/06 (stempeldag door een tekort aan semi-conductoren) ga ik in Brussel en Waals-Brabant nog snel 14 Kastelen opzoeken zodat ik intussen aan 668/916 (73%) van bezochte Kastelen kom.

Zoals in mijn voorwoord reeds gezegd was mijn oorspronkelijk plan om vanaf 12/07 op fietsvakantie te vertrekken rond Italië, maar doordat ik pas op 10/06 mijn eerste en op 05/08 mijn tweede Astra-Zeneca-vaccin krijg moet dat plan grondig aangepast worden. Jammer natuurlijk want ik keek met veel goesting uit naar deze fietsvakantie, maar anderzijds zijn er nog genoeg Kastelen in het land die ik moet opzoeken. Ik zal me dus niet vervelen in afwachting van mijn tweede vaccinatie!

Er duikt echter onverwacht een ander probleem op (ramp is eigenlijk een beter woord), namelijk de overvloedige regenval in Oost-België tussen 13 en 15 juli! Zoals iedereen zich wellicht herinnert krijgen de oostelijke provincies te maken met bijzonder hoge neerslaghoeveelheden die in verschillende streken aanleiding geven tot zware overstromingen. De materiële schade is enorm: ingestorte huizen en vele andere die onbewoonbaar worden verklaard en/of moeten gesloopt worden, alles wordt meegesleept door het kolkende water... een natuurramp waar geen woorden voor zijn! Een fietsvakantie door deze getroffen regio's is in deze omstandigheden uitgesloten... niet alleen zou het onmogelijk zijn om mijn reis in "normale" omstandigheden af te leggen gezien de vele overstromingen waardoor bepaalde steden en dorpen ontoegankelijk zijn, maar ik wil ook niet de ramptoerist gaan uithangen!

Na wat wikken en wegen besluit ik dan toch om mijn kans te wagen in de regio's die (waarvan ik denk) het minst of niet getroffen zijn door de watersnood: in grote delen van de provincies Namen en Luxemburg is immers weinig aan de hand. Dus vertrek ik op vrijdag 16/07 voor een eerste 6-daagse "Kastelenroute" waarbij ik alle resterende Kastelen in deze provincies ga opzoeken.

Die eerste dag gaat de rit naar Walcourt (Namen), 184,4 km en 16 Kastelen. Zaterdag 17/07 rijd ik van Walcourt naar Bouillon, 123,3 km en 8 Kastelen. Daarbij onder andere ook het Château Le Duc, een ruïne waar eigenlijk bijna niks meer van te zien is en enkel toegankelijk via een boswegje waar je amper op vooruit geraakt... Zondag 18/07 van Bouillon via Virton naar Aarlen, 156,9 km en 15 Kastelen. Maandag 19/07 van Aarlen via Neufchâteau en Bastogne naar Marche en Famenne, 178,6 km en 13 Kastelen. Dinsdag 20/07 van Marche en Famenne via Rochefort en Dinant met heel grote omwegen naar Namen, 194,2 km en 22 Kastelen. Tijdens deze rit zie ik in de buurt van Rochefort voor het eerst in het echt hoe katastrofaal de gevolgen van die watersnood zijn... De beelden die je op het nieuws ziet zijn erg, maar wanneer je echt tussen die verwoeste huizen fietst, dan heb je daar op dat moment geen woorden voor! Gelukkig heb ik nog nooit een oorlog meegemaakt, maar ik denk dat je zoiets best kan vergelijken met een oorlogsgebied! Ik krijg kippenvel wanneer ik naast de Wamme en de Lomme fiets, zie hoe hoog het water gestaan heeft en de inboedel van al die huizen op straat staat en ligt... wat een ravage. Zoiets wil je echt niet meemaken!

Op woensdag 21/07 fiets ik dan van Namen, via Waver en Brussel terug naar huis, 204,7 km en nog 19 Kastelen erbij op de lijst! Deze eerste korte Belgische 6-daagse fietsvakantie is goed voor 1.042 km, een dikke 12.000 Hm en brengt de Kastelenteller op 761/916 (83%)... nog 155 Kastelen te gaan! Daarvoor plan ik heel binnenkort een volgende trip.

En die volgende trip start al op woensdag 28/07... nu is het wel de bedoeling om ook door de getroffen gebieden van de watersnood van 2 weken geleden te fietsen, in de hoop dat ik overal door geraak! Omdat ik nu echt alle resterende Kastelen wil aanvinken gaat het een uitstapje worden van 8 dagen. Die rit van 28/07 gaat via wat omwegen uiteindelijk naar Bree, 234,1 km lang en 13 Kastelen aangevinkt. Donderdag 29/07 gaat het van Bree naar (met alweer omwegen via Zwartberg, Voorshoven, Lanaken, Domein van Bokrijk en St. Truiden) naar Walshoutem, 206,5 km en 31 Kastelen.

Op vrijdag 30/07 fiets ik dan van Walshoutem via Kortessem en Tongeren naar de Oostkantons, naar Kelmis. Wat minder kilometers vandaag - 177,8 km - vanwege het heuvelachtige einde en 27 Kastelen aangevinkt. Zaterdag 31/07 is dan weer een dag waar ik niet gerust in ben... van Kelmis gaat het eerst naar Welkenraedt, Eynatten, Eupen en Soumagne, waarna ik via Pepinster verder naar Spa en uiteindelijk Malmedy en Sankt Vith moet zien te geraken. En laat Pepinster nu net het dorp zijn dat volgens de media het zwaarst getroffen is door de overstromingen! Maar om mijn Challenge tot een goed einde te brengen moet ik wel door Pepinster rijden, want daar ligt Château Charles... Het is dus met een bang hartje dat ik de rit aanvat, maar ondanks de politieposten aan de rand van de dorpskern van Pepinster mag ik gewoon doorfietsen. Ook hier dezelfde hallucinante beelden als vorige week in de buurt van Rochefort: veel huizen zijn verwoest en totaal onleefbaar geworden, mensen die staan aan te schuiven aan posten waar eten en drinken verdeeld wordt... neen, nogmaals, dit wil je echt niet meemaken! Aangekomen in Sankt Vith staat er 159 km op de teller en zijn de 15 Kastelen die ik gepland had allemaal aangevinkt.

Abdij van Scourmont in Chimay

Zondag 01/08: van Sankt Vith naar Sclayn / Andenne vandaag, amper 160,5 km en 16 Kastelen. Op maandag 02/08 fiets ik van Sclayn via heel wat omwegen naar Esneux, 172,3 km en 23 Kastelen. Ongeveer halfweg de rit merk ik dat het schakelen naar m'n "grote plateau" moeilijk gaat... hier is iets niet pluis! Wanneer ik mijn versnellingsapparaat en kabels van dichtbij bekijk is meteen duidelijk wat het probleem is: de kabel van mijn voorste derailleur is aan het uitrafelen! Van groot naar klein schakelen is geen probleem, maar van klein naar groot komt er heel wat trekkracht op de kabel en die zal uiteindelijk kapotgetrokken worden, dus probeer ik (in afwachting van een fietsenwinkel tegen te komen) zoveel mogelijk op mijn middenplateau te rijden (nvdr. ik heb een triple op mijn "reisfiets"). Maar in Wallonië heb je geen fietsenwinkel in elk dorp zoals wij dat in Vlaanderen hebben... dus kom ik aan in Esneux met een serieus probleem dat die kabel dringend moet vernieuwd worden! Een ander bijkomend probleem is dat Esneux ook ernstig getroffen is door overstromingen en dat er (buiten één frituur) geen mogelijkheid is om iets te gaan eten. Het wordt dus een dubbele hamburger met friet, mayonnaise en 2 Jupilers als avondmaal!

Wat mijn kabelprobleem betreft, gelukkig is er een fietsenwinkel net buiten het centrum van Esneux, maar wanneer ik daar op dinsdagmorgen 03/08 voor de deur sta is de fietsenmaker afwezig! Dan maar naar Pont de Sçay, een dorpje op 8 km ten westen van Aywaille waar een grote fietsenwinkel gevestigd is: "Cycles Gilkinet", maar waarvoor ik wel 16 km omweg moet rijden. Blijkt dat de eigenaar ook een "Randonneur" is en mij gelukkig kan helpen door een nieuwe versnellingskabel te steken. Via onder andere omwegen naar Luik fiets ik daarna terug naar Walshoutem waar ik enkele dagen eerder ook al verbleef, 204 km en daarbij ook 25 Kastelen van m'n Challenge aangevinkt!

Op woensdag 04/08 vertrek ik pas om 09:30 uit Walshoutem want er zijn amper 144 kms voorzien vandaag. Via Hoegaarden gaat het naar Jodoigne en Walhain, waarna ik in rechte lijn door Waver en Brussel terug naar huis fiets. M'n 5 laatste Kastelen van de Challenge zijn nu ook afgevinkt. Deze tweede korte Belgische fietsvakantie van 8 dagen is goed voor 1.458 km, 12.737 Hm en bijna 73u30 op de fiets! Het enige wat nu nog overschiet zijn de 15 Noord-Franse Belforten, en die moet ik nog wel ergens kunnen opzoeken nadat ik terug ben van Italië.

Donderdag 05/08 heb ik rond de middag een afspraak in het vaccinatiecentrum De Warande in Wetteren om m'n 2e Astra-Zeneca-vaccin te laten zetten en omdat ik niet weet hoe ik daarop ga reageren heb ik het vertrek van m'n fietsvakantie naar Italië pas ingepland op zaterdag 07/08. Gelukkig ondervind ik geen klachten van mijn vaccinatie en vertrek met een gerust gemoed naar Italië!

Mijn fietsreis naar Italië neemt dik 3 weken in beslag (van 07/08 tot en met 29/08). Na mijn heenreis naar Milaan, deelname aan de 1001 Miglia en terugreis naar huis (zie Intro voor verslag en foto's van deze fietsvakanties) heb ik dan nog 3 dagen tijd om de 15 Belforten te bezoeken die nog op mijn "to-do" lijstje staan. Ik wil namelijk mijn lijstje af hebben vooraleer ik start aan de Borders of Belgium, een BRM van 1.000 km langs de Belgische landsgrenzen en die start op donderdag 02/09.

Het wordt dus een "race tegen de klok", maar is zeker haalbaar. Op maandag 30/08 neem ik een rustdagje en teken ook een track uit om de Noord-Franse Belforten op te zoeken. Daarbij kom ik aan 590 km die ik moet afleggen in 2 dagen! Als ervaren Randonneur mag dat geen probleem zijn...

En dus vertrek ik op dinsdag 31/08 om 6:30 richting Lille, waar mijn eerste Belfort van de 15 het Belfort van Lille is. Daarna volgen nog de Belforten van Loos, Aire sur la Lys, Béthune, Arras, Lucheux, Doullens, St. Riquier, Abbeville en tenslotte het Belfort van Hesdin. Na 347,8 km kom ik om 21:30 aan in Montreuil-sur-Mer, waar ik ga overnachten in het Best Western Hôtel Hermitage... maar eerst ga ik nog snel pizza eten enkele straten verder!

Op woensdag 01/09 vetrek ik om 7:45 uit Montreuil en fiets via Nesles naar Boulogne-sur-Mer waar ik in het centrum van de oude binnenstad het Belfort ga bekijken. De rit gaat verder naar de Belforten van Calais, Grevelingen en Duinkerke (2x), waarna de teller van de Belforten nu ook op 100% staat (57/57)! Via Veurne, Diksmuide, Lichtervelde, Tielt en Deinze ben ik na 242,7 km omstreeks 19:30 terug thuis.

Wat heb ik toch alweer veel gezien, ontdekt en genoten dank zij deze Challenges! Ik blijf het herhalen: door de vele BRM's, fietsvakanties, LTC-Benelux heb ik zo goed als meerdere malen heel België al gezien, maar toch blijft het me verrassen dat ik steeds nieuwe routes vind en in streken kom die ik nog niet eerder zag! Ik kijk al uit naar volgende nieuwe Challenges!

Om de 561 resterende Belforten, Abdijen en Kastelen van de Challenge te bezoeken had ik trouwens 33 ritten nodig (tussen 28/03 en 01/09) waarbij ik in totaal 6.421 km aflegde en 40.329 Hm overwon. Daarbij zat ik iets meer dan 296 uur op de fiets.