10 x Ronde van Vlaanderen

Om 4u30 vertrekken naar Brugge
2 april 2011… het is 18u15 wanneer ik in Meerbeke voor de 10e keer aan de finish van Vlaanderens Mooiste sta... Het was een lange en lastige dag, want ik was die morgen reeds vroeg (4u30) van thuis met de fiets vertrokken… Voor m'n tiende deelname (ben er in feite al 11 keer gestart - maar hierover verder meer uitleg) wou ik immers iets "speciaal" doen! Al enkele jaren spookte het door m'n hoofd om de bijhorende verplaatsingen naar startplaats Brugge en terugkeer uit Meerbeke (+/- 100 km) ook met de fiets te doen… ! Telkens was er wel "iets" waardoor ik die uitdaging op het laatste moment afblies, maar dit jaar niet. Ik wou en zou deze dag tot een goed einde brengen!

De trip naar Brugge (67 km) verliep nochtans niet van een leien dakje. Enkele dagen voordien had ik m'n nieuwe fietslamp geïnstalleerd, maar op het wiel met m'n naafdynamo zat wat speling. Deze verholp ik door de as van m'n wiel wat vaster te zetten. Dat deze uiteindelijk wat té vast stond bleek toen ik naar Brugge reed en ik vond dat ik toch iets te veel moeite moest doen om vooruit te geraken… Bij een stevige draai aan m'n voorwiel maakte dit nog amper 3 toerkes… van weerstand gesproken! Het was zoals rijden met de remmen toe…! Toen ik in Brugge aankwam had ik dus al serieus wat energie verbruikt en voelden m'n benen alsof ik al 200 km met tegenwind gebold had! Verder rijden op deze manier had totaal geen zin. Maar na m'n inschrijving werd ik op de Markt gelukkig geholpen door de mannen van de technische bijstand. M'n wiel werd terug wat losser gezet, wel met het gevolg dat ik weer die speling had…! Dan maar op deze manier hé…

Kort nadat ik gestart was om 7u50 zat ik algauw in een groepje met enkele bekenden, en die waren blijkbaar niet van zin om het met een stevige tegenwind rustig aan te pakken… Met een gemiddelde van net geen 32 km/u bereikten we na 2 uur fietsen de eerste bevoorradingspost.

M'n kompanen waren (gelukkig misschien…??) al weg toen ik weer vertrok. De rest van de rit reed ik (tussen die 19.900 anderen) zo goed als alleen en ik hoef er natuurlijk geen tekeningetje bij te maken dat, gezien de omstandigheden van de rit naar Brugge en die eerste 2 uren van de Ronde zelf, ik het redelijk lastig kreeg onderweg! Maar soit…, ik deed m'n eigen ding en liet me niet zot maken om m'n karretje aan snellere pelotons te hangen! En ondanks ik dit jaar de Vlaamse Ardennen nog niet gaan verkennen was, vormden de steile hellingen geen obstakel in m'n rit naar Meerbeke!

Voor de 10e keer aangekomen in Meerbeke
Even terzijde: velen klagen over het teveel aan volk op het parcours tijdens de Ronde voor wielertoeristen, maar geef toe… het geeft toch een prachtig gevoel om door alle supporters aan de kant van de weg aangemoedigd te worden tijdens de beklimmingen van de Kwaremont, Paterberg, Koppenberg, Muur, … enz. Ik ondervond de laatste jaren trouwens ook dat het beter is om niet vanaf 7u00 uit Brugge te vertrekken. Het is beter om een klein uurtje later te starten en op deze manier een groot deel van de massa die uit Ninove vertrekt te vermijden! De kans op opstroppingen in de "klimzone" verkleint dan… 't Is maar een tip voor wie de komende jaren de Ronde op een vlotte manier wenst te rijden.

In Meerbeke over de streep bollen was een moment van verlichting…! Hetgeen de laatste jaren een doel werd (10 deelnames volmaken) zat erop! Ook al zat ik bijna aan het einde van m'n krachten, antwoordde ik op een berichtje van m'n vader (Gaat het nog? Moet ik je komen halen?) kordaat "Ik trek m'n plan wel om thuis te geraken. 't Zal wel lukken".

En of het lukte… na teruggave van m'n nummer, ophalen van diploma en borg had ik nog 32 km voor de boeg om thuis te geraken, al was dat (door niet beter meer kunnen) aan een zeer gezapig tempo. Thuisgekomen, douche genomen, eten en drinken (ik woog 6 kg minder dan toen ik 's morgens vertrok) en wat later lag ik KO in m'n zetel, totaal uitgeteld!

Nog wat anekdotes over m'n vorige deelnames…:

1998: toen stond ik voor de eerste keer aan de start van de Ronde voor wielertoeristen in Brugge, eigenlijk niet goed wetende wat me te wachten stond. Ik had in 1997 wel al eens een rit van 279 en eentje van 300 km gereden (toen ik de uitnodigingen voor m'n trouwfeest persoonlijk ging ronddragen), die Ronde van Vlaanderen zou dan ook wel lukken zeker…?
Vanaf de start zat ik toen echter in een klein groepje van een man of 6 die er meteen invloog. We reden toen via Damme naar Zeebrugge met een stevige rugwind. Van Zeebrugge naar Oostende zat de wind opzij en toen we naar Torhout opdraaiden zakte m'n snelheid zienderogen en kon ik m'n fietsgenoten bijlange niet meer volgen… Ik reed toen ook wel met een Norta trekkingsfiets, zonder klikpedalen, van 18 kg. Het waaide dus stevig die dag... maar daarbovenop was het zeer koud en regenachtig. Toen er nog hagelstenen uit de lucht vielen zag ik het niet meer zitten om een ganse dag tegen die wind in te beuken en kou te lijden. Een helm droeg ik toen nog niet en die hagelstenen deden geen deugd op het koppeke… Resultaat: na 66 km, net voor de 1e bevoorrading in Torhout gaf ik er de brui aan… Gelukkig volgde m'n vader met de wagen zodat ik snel weer thuis was! Eerste deelname aan RVV werd dus een mislukking!

1999: was ik er door omstandigheden niet bij... M'n ondertussen ex-vrouw was hoogzwanger van m'n oudste dochter en dus was er geen sprake van om eventjes die Ronde te gaan rijden.

2000: kon ik wel weer meedoen. Het werd met 282 km de op één na langste editie waar ik aan deelnam. Twee jaar na m'n eerste poging had in intussen al heel wat meer ervaring opgedaan om zulke lange en zware tochten te rijden en besefte ik dat je beter temporiseert in de beginfase in plaats van er als een gek "in te vliegen". Ik gebruikte dus m'n verstand en reed zonder problemen de Ronde uit…

2001: werd om één of andere reden ook gemist… Ik kan me niet meer herinneren waarvoor dat was, maar soit, de 8 daaropvolgende edities was ik wel steeds van de partij!

2002: geen noemenswaardige herinneringen.

2003: geen noemenswaardige herinneringen.

2004: werd de langste Ronde die ik reed: 287 km waarvoor ik 12u20 nodig had om het traject af te leggen (= 23,2 km/u). Nog steeds reed ik met m'n Norta trekkingfiets zonder klikpedalen…

2005: geen noemenswaardige herinneringen.

2006: het bolde al wat vlotter en ik kon de 273 km afleggen in 10u23 (= 26,3 km/u).

Kaderbreuk
2007: dat was het jaar waarin ik m'n snelste Ronde reed: 9u09 voor 252 km (= 27,6 km/u). En dit ondanks de kaderbreuk die ik leed… Onderweg, op één of andere kasseistrook, voelde ik dat er iets niet klopte met m'n fiets. Het voelde aan alsof m'n achterwiel niet exact volgde waar m'n voorwiel naartoe stuurde… Ik stopte om m'n fiets na te kijken maar vond niet direct het probleem, dus reed ik maar voort met dat eigenaardige gevoel! De volgende dag, wanneer ik naar m'n ouders reed, werd dat gevoel steeds erger en toen ik m'n kader eens van zeer dicht bij bekeek zag ik een duidelijke scheur aan de bovenkant van de onderbuis… dat scheelde er dus! De buis was nog niet volledig doormidden, maar goed, hiermee verder fietsen was uit den boze. M'n fiets, die ik mezelf cadeau had gedaan in 1994 was na bijna 13 jaar en een kleine 105.000 km goed voor de schroothoop!
Omdat ik in 2007 ook voor de eerste maal zou deelnemen aan Parijs - Brest - Parijs kon ik me niet veroorloven om een tijdlang zonder fiets te zitten en ging dus onmiddellijk op zoek naar een nieuwe fiets. Het werd een Flanders Hybride Crossfiets die ik nadien zelf omvormde tot trekkingfiets. Probleem was wel dat ik nog 2 maand op de kader moest wachten… In afwachting werd dan maar een racefiets (Stevens Roma) gekocht om verder te kunnen blijven fietsen.

2008: geen noemenswaardige herinneringen.

2009: deze editie werd een beetje een "speciale" editie omdat Wetteren (op amper 4 km van huis) toen het "Dorp van de Ronde" was… Op vrijdag reed ik toen al met enkele vrienden vanaf Wetteren een groot deel van het parcours (202 km) en op zaterdag stond ik terug aan de start in Brugge om de volledige Ronde te rijden.

2010: zou m'n 11e deelname worden, maar werd om 2 redenen geschrapt… Eerst en vooral was ik er niet op getraind omdat ik gedurende de eerste 3 maanden van het jaar volop bezig was met het ineen steken van deze website. Ten tweede werd er ook slecht weer voorspeld, en daar had ik weinig zin in… Ook het feit dat ik in 2009 meer dan 50.000 km bijeen reed zorgde voor wat "fietsmoeheid"… Ik reed nog wel dagelijks op en neer naar het werk, maar die lange afstanden… daar had ik eventjes geen zin meer in…!

Dus werd 2011 het jaar van m'n 10e succesvolle deelname aan de Ronde! Eventjes had ik toen het gevoel van "het is mooi geweest, 10 is een leuk cijfer om er mee te stoppen…" maar toch ben ik er vrij zeker van dat het niet gedaan is! Op naar de 20 deelnames misschien…? Wie weet…?