BRM 400 km: Brussel - Sedan - Brussel
02 juni 2007

Zaterdag 2 juni... derde (lastige) Brevet voor deelname aan Parijs - Brest - Parijs gehaald: de 400 km tussen Brussel - Sedan - Brussel.

Met een groep van ongeveer 18 Randonneurs vertrokken we zaterdag om 11u00 stip onder een stralend zonnetje aan Cafť Robert in Woluwe. Ondanks een duidelijke wegbeschrijving was de groep al snel in 2 gesplitst. De wegwijzers die de Randonneurs krijgen zijn een soort van leidraad om naar de controleposten te rijden. In principe hoeven deze niet gevolgd te worden, maar je moet natuurlijk op bepaalde tijdstippen de controles halen... Hier en daar wat verkeerd rijden kan dus zeker geen kwaad.

De lastigheidsgraad van het brevet (4/4) staat er ook niet voor niks: wanneer je in de Ardennen gaat rijden weet je het wel... Eigenlijk was het vanaf de startplaats reeds op en af. Enkel het stuk langs de Maas tussen Namen en Dinant was vlakke weg.

Tegen dat we in Messincourt waren, net over de grens in Frankrijk, zag het er eventjes naar uit dat het zou regenen, maar gelukkig bleef dit over. Eens in Sedan, na dik 210 km keerden we terug richting Brussel. Om 21u30, net voor het goed en wel donker werd, bereikten we Sugny (terug in BelgiŽ). Voor diegenen die wilden, was er een avondmaal en slaapgelegeheid voorzien. Mijn broer, Jerome (op een ligfiets) en ik hadden op voorhand reeds gepland dit niet te doen en gewoon de nacht door te steken al fietsend... De rest had gekozen voor een korte overnachting. "Korte overnachting" omdat er een tijdslimiet aan het brevet vasthangt. Voor een BRM van 400 km is dit 27 uur, te rekenen vanaf tijdsstip van vertrek. Dwz dat je tijd gewoon doorloopt wanneer je stopt om te eten, te slapen, de juiste weg te zoeken,...

Het avondmaal was wel meer dan welkom: nieuwe krachten opdoen om het klimwerk weer aan te kunnen. Met een gevulde maag en goed voorzien van verlichting en een fluovestje trokken we met ons drieŽn omstreeks 22u45 de donkere nacht in. Dit is toch een heel aparte ervaring: in de pikkedonker, met hier en daar wat geritsel langs de kant van de weg, is het echt genieten om hier rond te rijden, hoewel er dus niks te zien was.

In de afdalingen was het wel kwestie van geconcentreerd te zijn om op de baan te blijven...! Enige minpunt vond ik wel dat je de klimmen moeilijk kan inschatten. Wanneer het dag is, zie je effectief de helling liggen en kan je inschatten hoe zwaar ze is, maar 's nachts zie je de helling niet, maar voel je ze wel, en is het wat zoeken naar de gepaste versnelling.

De rest van de rit verliep vrij vlot en tegen zondagmorgen 08u10 waren we terug waar we gestart waren, 21 uur en 10 minuten later, dus ruim binnen tijd. Effectieve rijtijd tussen de 420 afgelegde kilometers was 16 uren en 4 minuten, maw een AVS van 26,1 per uur.

Foto's


Op weg...


... met Belgische Randonneurs


We rijden langs de Maas


Waalse Haan en Belgische vlag


Toen nog zonder helm


Dinant


Dinant


Koen en Ivan
Antonio


Koen


Antonio en Koen


Nachtje doorgereden... bijna terug in Brussel


Collega randonneur Jerome Deloge op z'n ligfiets


Terug aan de start... het zit erop!