Bretagne 2005

Statistieken - Rittenoverzicht - Foto's

Toen ik in 1994 m'n eerste fietsreis maakte door de Belgische Ardennen, het jaar daarna een Ronde van Nederland reed en in die zomer van 1995 gevolgd door een nog langere Ronde van Frankrijk, dacht ik dat ik "vertrokken" was om elk jaar een mooie fietsvakantie te rijden.

De kennismaking met m'n toekomstige vrouw in mei '96 besliste daar echter anders over... Als jong koppel kon ik het niet maken om zomaar eventjes 4 weken alleen met de fiets rond te trekken, vond ik toen.
Met de aankoop van een huis (en het nodige werk bij renovaties), het krijgen en grootbrengen van kinderen, enz... kwam er daarna van fietsvakanties ook niet veel meer in huis... tot we eind 2004 beslisten om uiteen te gaan! De scheiding was de aanzet om in de zomer van 2005 de draad terug op te pikken met het grote fietswerk.

Aan de Mont St. Michel
Voor die zomer van 2005 had ik om praktische redenen nog niks gepland, maar toen een vriend / collega me liet weten dat hij gedurende 3 weken in Erquy op vakantie ging, duurde het niet lang vooraleer ik een reisplannetje bedacht had!
Enige probleem: omwille van een aantal zaken (combinatie van verlof, werk, kinderen) beschikte ik maar over één fietsweekje. Wetende dat Erquy een kleine 700 km ver lag - en ik dus maar 8 dagen weg kon - zou het een serieuze trip worden...

Wat ik normaal gezien doe bij m'n fietsvakanties, is ook het logement op voorhand plannen. Doordat ik nu rijkelijk laat was in m'n zoektocht naar geschikte overnachtingsmogelijkheden kon ik op dag 1 en dag 7 niks meer vastleggen...

Ik vertrok op zondag 31 juli, middenin het zomerverlof dus, maar dat zou je toen niet gezegd hebben... Om te beginnen had ik de hele dag forse tegenwind met daarbovenop regelmatig een regenbuitje! Die buien hielden aan tot ongeveer 13u00. Omdat m'n 2e overnachting vast lag in Caen (+/- 460 km) wou ik die eerste dag toch minstens halfweg geraken. Maar met die wind en regen was het zeer lastig rijden en in Abbeville gaf ik er de brui aan... Het was al 18u00 gepasseerd en ik moest ook nog een slaapplaats vinden. Ondanks de relatief hoge prijs koos ik voor het Mercure Hotel in Abbeville. Ik wou eerst nog iets goedkoper gaan zoeken, maar zelfs daar had ik geen zin meer in!

Het leven zoals het is... op de camping
Omdat ik minder ver geraakt was dan voorzien moest ik op dag 2 m'n "schade" inhalen! Het weer viel alleszins al beter mee dan de de dag voordien...: niet te warm, niet te koud en een klein beetje rugwind. Maar toch, via Neufchâtel-en-Bray reed ik naar de Pont de Brotonne waar ik de Seine overstak. De rit ging verder langs Pont Audemer en Pont l'Evêque tot ik, na 240 km, toekwam aan de Jeugdherberg van Caen waar ik gereserveerd had.

Het weer verbeterde met de dag en dinsdag 2 augustus was een mooie, warme zomerdag... De rit ging toen verder naar het Zuid-Westen, richting Avranches waarna ik een korte stop inlaste aan de Mont St. Michel. Na een passage langs St. Malo was het 19u30 toen ik op m'n bestemming toekwam: Erquy! Over logement hoefde ik me daar alvast geen zorgen te maken: in de voortent van m'n vriend was plaats gemaakt om rustig te kunnen slapen.

De 2 dagen dat ik te gast was bij Peter op de camping werden gevuld met wat luieren, pétanque spelen, gaan wandelen, bezoekje brengen aan Cap Fréhel en Le-Val-André... 2 rustige dagen met relatief mooi weer!

Maar mooie liedjes duren niet lang en het werd tijd om huiswaarts te keren. Eerste overnachting op terugweg was weer in Caen geboekt en het weer was ook gekeerd: van de 220 km reed ik 180 km in regen en motregen, maar wel met wind in rug... (toch iets positief aan die natte dag)!

Slapen in een paardenstal...
Aangezien ik voor dag 7 niks geboekt had, was ik al redelijk vroeg (7u15) terug op pad. M'n gedacht was om via Honfleur, Pont de Tancarville (oversteek van Seine) naar Le Tréport / Eu te rijden. Wat verder, in St. Valéry sur Somme, had ik graag overnacht. Maar... een grote maar...!! Het was weekend (zaterdag), vakantie en goed weer!! Alle hotelletjes waar ik ging informeren voor logement waren volzet! Overal vertelde men hetzelfde: aan de kust zou alles volzet zijn. Om kans te maken op een vrije kamer zou ik meer landinwaarts moeten! Dat deed ik dus, maar zonder resultaat: alle hotels die ik tegenkwam zaten allemaal vol. Intussen werd het stilletjes aan donker en toen ik in Hesdin toekwam vestigde ik alle hoop op het laatste hotel dat ik vandaag zou "bezoeken". Desnoods zou ik in een bushokje slapen, maar ik was niet van plan om nog verder te rijden, ik had er immers al 292 km opzitten...! Maar helaas, ook hier volzet! Na wat aandringen bij de hoteleigenaar vertelde die, ietwat beschaamd, dat ik wel in een oude paardenstal, achteraan het hotel, kon slapen. Dat was natuurlijk beter dan een bushok, en ik kreeg er bovendien gratis eten en drinken bij getrakteerd...! Op een oude strandzetel en met wat dekens bracht ik toen dus de nacht door in een paardenstal...

Na een rusteloze nacht (ondanks de vermoeidheid was het toch niet evident om comfortabel op zo'n strandzetel te slapen) vertrok ik op zondag 7 augustus voor m'n laatste rit naar huis. De wind zat zowaar weer tegen gedurende dik 130 km en ook de regen was nu en dan van de partij... Maar goed, al bij al een leuk fietsweekje gehad en er toch even van tussenuit geweest...

Bovendien reed ik rechtstreeks naar Wachtebeke, waar de jaarlijkse BBQ van de familie plaatsvond... Eind goed al goed!!