Ronde van Nederland 2009

Statistieken - Rittenoverzicht - Foto's

Erasmusbrug in Rotterdam
Een "Rondje Nederland"... In 1995 reed ik al eens rond het IJsselmeer, toen ter voorbereiding van m'n geplande Ronde van Frankrijk. In 2009 deed ik het omgekeerde: ik reed eerst de Tour de France Randonneur en trok daarna nog eens door Nederland. Het opzet was simpel: ik was bezig aan een recordjaar wat het aantal gereden kms betreft. Om m'n doelstelling te bereiken moest ik veel en vooral ver blijven rijden. Altijd "dezelfde" ritten in België begonnen me immers stilletjes aan tegen te steken.

Door de economische crisis moest ik veel stempelen op het werk, waardoor dan weer veel tijd vrijkwam om te gaan fietsen. Van deze vrije tijd profiteerde ik dus om van 29/09 tem 02/10 nog eens een korte fietsvakantie door Nederland te rijden.

Dinsdag 29 september 2009 vertrok ik via Antwerpen naar Roosendaal, verder naar het Hellegatsplein waar ik via de Haringvlietbrug het Hollands Diep overstak. De route naar Rotterdam kende ik nog goed van toen ik in het voorjaar de Nederlandse havenstad al eens bezocht. Via de Erasmusbrug stak ik de Nieuwe Maas over en toen was het even zoeken naar de juiste weg om naar Amsterdam toe te rijden. Hoewel de GPS correct ingesteld staat (route berekenen voor fiets / snelwegen vermijden / enz...) stuurt die me toch nog regelmatig een autosnelweg op. Ik begrijp eigenlijk niet goed hoe dat kan...? Maar goed, het was net 19u00 gepasseerd toen ik toekwam aan de Stayokay "Vondelpark" van Amsterdam (Stayokay = Jeugdherberg).

Afsluitdijk
's Avonds op het befaamde Leidseplein kwam ik terecht in het Sports Café, waar een stuk of 16 TV's hangen en waar alle Champion's League wedstrijden van dat moment tegelijk konden bekeken worden... Leuk voor gepassionneerde voetbalfans.

Toen ik later die avond de beruchte "walletjes" wou bekijken keerde ik snel op m'n passen terug...: in geen tijd werd ik 3 x aangesproken door louche figuren of ik geen coke of speed en dergelijke nodig had... Het onveiligheidsgevoel nam de bovenhand en ik keerde dan maar weer naar de Stayokay.

Het verlaten van Amsterdam verliep op woensdag ook niet al te vlot. Het was even zoeken naar een brug waar ik met de fiets het IJ (de rivier die de Amsterdamse binnestad van Amsterdam Noord scheidt) mocht oversteken. De tocht verliep verder noordwaarts tot Den Oever, waar de 30-km lange Afsluitdijk begint. De Afsluitdijk scheidt de Waddenzee van het Ijsselmeer en is er in het begin van de 20e eeuw gekomen onder impuls van Cornelis Lely, die de grote bezieler was van de inpoldering van de Zuiderzee. Na de oversteek van de dijk reed ik nog verder tot de Friese hoofdstad Leeuwarden, waarna ik terug zuidwaarts keerde tot de Stayokay van Grou.

Van Grou ging het de volgende dag verder zuidwaarts naar Heerenveen, fietste ik door de Noord-Oost Polder, reed door Zwolle en Apeldoorn en doorkruiste een stukje Veluwe. Bij het naderen van Arnhem werd het plots redelijk heuvelachtig. Nederland is echt niet overal "plat", maar dat wisten we al van de Amstel Gold Race natuurlijk. Doorwerth was m'n laatste overnachtingsplaats van deze mini-trip.

Normaal gezien zou ik tot in het noorden van Friesland gereden zijn, om dan via de Duitse grens terug richting zuiden te rijden, maar doordat ik op zaterdag reeds andere fietsplannen had gemaakt zorgde ik er dus voor om op vrijdagavond 02/10 terug thuis te zijn. Van Doorwerth reed ik oostwaarts tot in Gornichem om dan naar Breda, Zundert en Antwerpen te rijden. Iets na 20u00 kwam ik thuis, goed op tijd om m'n voorbereidingen te treffen voor de de rit de dag nadien...